Over mij

 

Ik, Harry Nagtegaal, bleek op 4-jarige leeftijd al piano te kunnen spelen. Toen al speelde ik op de piano met 1 vinger liedjes uit het hoofd na en bleek ik, tot verbazing van mijn ouders, ook nog te beschikken over een absoluut gehoor.

Vervolgens kreeg ik (klassiek) pianoles op de destijds gangbare wijze, inclusief noten lezen…
Dat laatste beviel me maar matig en ik blééf meer belangstelling tonen voor liedjes die ik zèlf uit mijn hoofd kon spelen, terwijl ik de (ook noodzakelijke) klassieke vingeroefeningen veelal naast me neerlegde… Helaas ontbeerde ik in mijn jongste jaren een goede docent die mij kon inspireren. waardoor ik vooral mezèlf als pianist ontwikkelde.

 

Rond mijn zestiende ontdekte ik het elektronisch- en hammond-orgel. In een kerk in Nijmegen was ik intussen kerk-organist geworden en begeleidde daarbij zowel een kinderkoor als het jongerenkoor.

 

 

 

Met mijn vriend, die drummer was, trad ik soms op bij kleine feestjes in de buurt. Nòg later (in mei 1972)  formeerde ik met diezelfde drummer en gitarist Theo Claassen mijn eerste ‘Trio Eminent’, waarbij er opgetreden werd op jubilea, recepties, huwelijksfeesten e.d. In 1977 werd de bezetting met saxofonist Frans Broecks, die daarnaast ook klarinet, trombone en basgitaar speelde en Leen Blok als slagwerker.

 

Toen dit trio stopte in december 1983 besloot ik verder te gaan als solo-entertainer met mijn hammond-orgel, synthesizer en drummachine, waarbij ik optrad bij diner-dansants en ook andere feestelijke gelegenheden. 
De ‘Hammond’ werd later ingeruild voor professionele keyboards zodat ik als éénmansorkest verder kon gaan.
In verband met mijn drukke baan ben ik omstreeks 2005 gestopt met optreden, om in 2019, na mijn pensionering, mijn activiteiten weer hernieuwd op te pakken.

Het (muzikale) bloed kruipt tenslotte nu eenmaal tòch, waar het niet gaan kan….